מה תלבשו למסע בזמן?

תלבושות לאורך ההיסטוריה

חיפוש

צבעים חיים

sign7
grey silks

בגלריה ויטרינה על שם ג'וליה מזרחי במכון הטכנולוגי חולון מוצגת התערוכה "צבעים חיים – תעשיית האופנה, תשוקה לצבע".

התערוכה צבעים חיים פותחת צוהר להתבוננות עכשווית אל עולם האופנה והטקסטיל מתוך פריזמה משופעת במחקר, יצירתיות, דימויים וצבע. התערוכה מציעה חומרים למחשבה ולדיון על חלקנו כמעצבים וכצרכנים, ועל מקומה של תעשיית האופנה בתהליכים אשר יאפשרו להבטיח את עתיד הסביבה מבלי לאבד את התשוקה לצבע. 

באתי לתערוכה במיוחד כדי לפגוש את סוזנה תמר דקל, המציגה שם 130 דוגמאות בד משי שצבעה לגוונים שונים בעזרת חומרים טבעיים בלבד: צמחים, חרקים וחלזונות ים. דקל מסתמכת בעבודתה על מקורות היסטוריים מן המאות ה-16 עד ה-18 באירופה, כולל הסברים ודוגמאות בד מהתקופה. היא מפתחת את הנוסחאות שעברו מדור לדור ועלו על הכתב בתקופת הנאורות ומשכללת אותן במטרה להגיע לטכניקות שיאפשרו ליצור גם היום טקסטילים צבועים בשלל גוונים עמידים תוך הפחתת הפגיעה באיכות הסביבה.

נוסף על הבדים הצבועים מוצגים החומרים שמהם הופקו הצבעים, ובאתר של דקל אפשר לקרוא בדיוק מה המקור לכל גוון: החל מקליפות בצל לזהב, דרך אינדיגו בכחולים ועד לקליפות רימונים, עלי אקליפטוס וחלזונות הים הנדירים המוכרים עוד מימי התנ"ך. חלק מהצבעים מחייבים תהליך כפול כדי להגיע לגוון המבוקש.

ניהלנו שיחה קולחת על הלבוש במאות הקודמות, כולל הרגלי הכביסה והמנהגים החברתיים. בשיטות שסוזנה משתמשת בהן הצבע מתקבל בצורה שונה על בד משי, כותנה, פשתן או צמר. שימוש יומיומי ואפילו כביסה לא אמורים לשנות את הצבע, אבל הדוגמאות ההיסטוריות שאנחנו רואים היום בדרך כלל דהו בהשפעת חשיפה לאור ולאוויר. הססגוניוּת שהייתה אפשרית גם בתקופות קדומות הזכירה לי דיווח שקראתי על כנס על ההיסטוריה של המבורג במאה ה-15. תמונות משם מציגות את קשת הצבעים הרחבה של הבגדים המשוחזרים.

מקור: https://bummsbrigade.de/

בסדרת הטלוויזיה הנהדרת A Stitch in Time מלווה היסטוריונית האופנה אמבר בוצ'רט תהליכי שחזור של בגדים מיצירות אמנות מפורסמות. בפרק הזה היא עוסקת בשמלה הירוקה מהציור הידוע "חתונת בני הזוג ארנולפיני", כולל צביעת הבד לצבע הירוק, המחייבת שילוב של צהוב וכחול (התהליך מופיע החל מדקה 18 בסרטון).

הכניסה לתערוכה "צבעים חיים" חופשית בשעות הפתיחה שלה, בין עשר לחמש בימי חול ומעשר עד שתיים בימי שישי, עד 5 ביולי 2023, הופיין 63 חולון, בניין 6. אוצרות התערוכה: ימית ניומן ופזית קידר.
באתר של סוזנה תמר דקל אפשר למצוא סדנאות צביעה שהיא מעבירה.

אהבת את המאמר? אפשר לשתף מכאן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי יעניין אותך גם

סדנת הדפס

נהניתי להשתתף בסדנת הדפס בהנחייתה של רחל ארז, שהיא מומחית לתהליכים מראשית ימי הצילום. רחל הסבירה את שלבי התהליך והחומרים המעורבים בו: הנייר נמרח בתרכובת

להמשך קריאה »

סוודר בן מאתיים

בשנת 1807 תפס הצי הבריטי את הספינה אנה מריה, שהפליגה מאיי פארו לדנמרק, והחרים את כל המטען שנשאה, כולל חבילות ומכתבים. הפריטים הללו נשמרו באוסף

להמשך קריאה »