באופן חריג אני כותבת סקירה על ספר לפני שסיימתי לקרוא אותו, כי שבוע הספר חוזר ויש הזדמנות לקנות אותו ישירות מהמחברת (אני מקווה, כלומר. היא הייתה ביריד בסינמטק תל אביב בגלגול הקודם, ובכל מקרה אפשר דרך האתר שלה https://dvoritshargal.com/product/book2/ ).
הצלמת אנה ריבקין־בריק (1970-1908) היא יוצרת ספרי הילדים המצולמים והאהובים אלה־קרי הילדה מלפלנד, נוריקו־סאן הילדה מיפן ורבים אחרים. אחרי שדבורית עשתה ארבעה סרטים תיעודיים על הספרים האלה, כולל איפה אלה־קרי ומה קרה לנוריקו־סאן? (2014), איפה לילבס ילדת הקרקס ומה קרה בהונולולו? (2017), היא התיישבה לכתוב ספר תיעודי על חייה יוצאי הדופן של הצלמת שעמדה (או בעצם נדדה) מאחוריהם.
"הספר מנציח אישה שגבול ומכשול לא עמדו בפניה, שהוסיפה נדבך משמעותי לאוצרות התרבות הישראלית, העברית והעולמית. בספר נפרשים חייה וקריירת הצילום המגוונת שלה, מקורות משפחתה דרך תיאור מסעותיה ברחבי העולם והדרכים שבהן מימנה, הפיקה וצילמה את ספריה; יחסיה עם לאה גולדברג ואסטריד לינדגרן; ובעיקר הקשר העמוק עם אחותה, יוג'יני סודרברג־פרלס, עיתונאית וסופרת שחיה בניו יורק, שעימה התכתבה לאורך כמה עשורים. בספר משובצים תצלומים נדירים רבים, סיכומי מחקרים אקדמיים על ספריה, מחקרי שטח חדשניים, מבט על תרגום ספרי הילדים והדרמה של אחרית ימיה בישראל."
הקריאה בספר מרתקת, ואם מראש חשבתי שהצלילה לחייהם של כל האנשים האלה תהיה מייגעת, הרי שטעיתי ובכל פרק מחדש שקעתי לתוכם. שרגל עשתה תחקיר מונומנטלי, כולל תרגום של מסמכים ומכתבים מקוריים ומעקב אחרי הסתעפויות כמו צילום של עולה מתימן שכמעט הפכה לסמל פלסטיני.
מומלץ בחום