שרוולים ירוקים (Green Sleeves) הוא אחד השירים המפורסמים ביותר בשפה האנגלית, ומוכר עד היום, יותר מארבע מאות שנה אחרי שהתפרסם לראשונה. בשיר שמונה-עשר בתים, המפרטים שלל מתנות יקרות ערך שמעניק מחזר לאהובתו, המכונה "הגברת שרוולים ירוקים", על מנת לזכות בלבה. היו טענות שאת השיר כתב המלך הנרי השמיני, שאכן משך בקולמוס כותבים, ואולי זאת הייתה ההשראה לאחת השמלות שלבשה השחקנית נטלי פורטמן בסרט "בת בולין האחרת", עיבוד לספר מאת פיליפה גרגורי שתרגמתי לפני שנים. למעשה, השיר נכתב עשרות שנים אחרי מותו ונכון יותר להגדירו אליזבתני. למחקר על השיר לחצו כאן.

The Greensleeves Project הוא פרויקט בין-תחומי מרתק ומשמח שבמסגרתו נעשה תחקיר היסטורי מעמיק על השיר והפריטים המוזכרים בו שוחזרו בידי יוצרות מומחות בטכניקות ההיסטוריות המתאימות. הצוות הסריט את תהליך העבודה ויצר קליפ המציג את השיר. המתנות מאפשרות לפרוש בפנינו את פריטי המלתחה של גבירה מהודרת בתקופת הרנסנס באנגליה, החל מכותונת פשתן רקומה, דרך גרביים ונעלי עור, שכבות החצאיות והכובע ועד לתכשיטים ואפילו ממתקים. הכול כמובן הוכן בהתאמה אישית לשחקנית אלואיז פניקוט, שגם כתבה את התסריט לקליפ, ומגלמת את גיבורת השיר במרץ והומור. באתר הפרויקט יש פירוט של כל היוצרות והפריטים.

זה השיר המלא:
כאן הסרט התיעודי על יצירת הפריטים והקליפ:
בסרטון הזה יש הסברים על שכבות הבגדים:
ולמיטיבי לכת במיוחד, אפשר לצפות ביום עיון שלם שהוקדש לנושא:
בדים צבועים בירוק היו קיימים משכבר הימים, כפי שניתן לראות בציור המפורסם "נישואי הזוג ארנולפיני" משנת 1434, שהכלה לובשת בו תועפות בד ירוק מעוטר פרווה, להמחשת העושר המשפחתי. היסטוריונית האופנה אמבר בוצ'רט שיחזרה את השמלה בפרק של הסדרה "Stitch in Time", כולל אופן צביעת הבד בירוק, שנעשה בתהליך דו-שלבי, שילוב של צהוב וכחול. התופרת המומחית ניניה מיקלה תפרה את השמלה הירוקה גם בפרויקט השרוולים הירוקים.
